top of page
-
Vad har jag som medarbetare för ansvar?Enligt 6 kap. 4 § Patientsäkerhetslagen är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. Det innebär att den som är yrkesmässigt verksam eller under utbildning i verksamhet som innefattar arbetsmoment som innebär fysisk kontakt med patienter ska, i situationer där det finns risk för överföring av smittämnen, iaktta föreskrifter gällande basal hygien i vård och omsorg SOSFS 2015:10. Lunatandläkarnas hygienrutiner är framtagna efter dessa föreskrifter.
-
Vård på lika villkor, basala hygienrutiner som gäller för alla patienterAlla kroppsvätskor behandlas som potentiellt smittsamma för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Alla patienter kan vara bärare av sjukdomsframkallande mikroorganismer. En patient med känd eller misstänkt blodburen eller annan smitta kräver inga särskilda hygienrutiner under eller efter tandbehandling under förutsättning att gällande hygienriktlinjer följs. Omhändertagandet efteråt av rum, instrument och avfall kräver inte heller särskilda rutiner utan tas omhand enligt rekommenderade hygienrutiner. All tandvårdspersonal skall vara beredd att behandla alla oavsett känd eller misstänkt smitta. Att avvisa någon på grund av blodburen eller annan smitta är oprofessionellt och står inte i överensstämmelse med god yrkesetik. Det är viktigt att komma ihåg att vissa infektionssjukdomar är som mest smittsamma innan de första symtomen visar sig eller innan de kan verifieras i någon provtagning.
-
Handhygien• Underarmar och händer ska hållas fria från armbandsur, smycken, plåster, bandage, förband, stödskenor eller motsvarande. • Naglarna ska vara korta och fria från konstgjort material. • Händerna ska tvättas med flytande tvål och vatten om de känns eller är synligt smutsiga. • Händerna ska vara torra innan de desinfekteras. • Handtvätt ska alltid efterföljas av handdesinfektion. Efter vård av eller omsorg om en person som kräks eller har diarré ska händerna alltid tvättas med vatten och flytande tvål före handdesinfektion • Händerna och underarmar ska desinfekteras före och efter patientnära arbete. Handdesinfektion: Händerna ska desinfekteras med alkoholbaserat handdesinfektionsmedel (som är godkänt enligt standarden SS-EN1500). Handdesinfektionsmedel innehåller en återfettande komponent som gör att huden inte torkar ut. Följ tillverkarens instruktion gällande hållbarhet. • Ta rikligt med handsprit (2 - 4 ml). • Massera in medlet överallt på händerna och en bit upp på underarmarna, glöm inte fingertoppar och tumgreppet. • Låt lufttorka.
-
Vilka smittvägar finns inom tandvården?Indirekt kontaktsmitta är den vanligaste smittvägen då smittan överförs från en person till en annan via händer, föremål och arbetskläder som är förorenade med smittämne. Droppsmitta överförs via hostningar, nysningar, kräkningar och diarréer som ger en dusch av mikroorganismer. Smittoämnet når inte längre än en meter, en armlängds avstånd, innan de faller ner. Så sprids de flesta luftvägsinfektioner. Luftburen smitta innebär att mottagaren av smittämnet inandas dammpartiklar eller mikroskopiskt små intorkade vätskedroppar innehållande mikroorganismer. Vid hosta kan förutom droppsmitta även en aerosol uppstå. Då dropparna i aerosolen torkar ihop till mindre droppkärnor (<5 μm) kan de spridas med luften och därefter inhaleras till de nedre luftvägarna. Så sprids till exempel vattkoppor, mässling och tuberkulos. Blodburen smitta överförs till blodet via blodblandat sekret eller kroppsvätska. Så sprids exempelvis hepatit B, C samt HIV. Det kan ske via stick och skärskador samt kontaminerade handskar.
-
Vilka renhetsgrader finns det?Rena produkter: Omfattar instrument som vid normalt bruk endast kommer i kontakt med intakt hud och inte berör slemhinna eller skadad hud. Efter behandling ska produkterna förvaras fritt från damm och fukt. Definition: rena produkter ska vara synbart rena. Höggradigt rena produkter: Vid användning ska instrument och artiklar vara fria från mikroorganismer som normalt kan förorsaka infektion. Enligt definitionen ska man kunna påträffa mindre än en mikroorganism per 1000 produkter. Detta gäller instrument som används vid höggradigt rena rutiner inom tandvården. Höggradigt rena produkter omfattar instrument och artiklar som kommer i kontakt med skadad hud och slemhinnor, men inte är avsedda att penetrera in i steril vävnad. Sterila produkter: För att erhålla en steril produkt krävs en fullständig avdödning av bakterier och andra mikroorganismer. Instrument som är avsedda att avsiktligt penetrera slemhinnor och där kommer i kontakt med steril vävnad, som pulpa, bindväv och ben, ska vara sterila vid användningstillfället.
-
Hur fungerar ultraljudsbad?Utrustning för ultraljudsbad skapar en ljudfrekvens som överförs till vatten och skapar kavitationsbubblor, cirka 0,1 millimeter i diameter. Dessa bubblor imploderar och kan därmed avlägsna smuts från instrumenten. Effekten kan förbättras genom uppvärmning av vattnet 35 - 40º. Temperaturen på vattnet bör ej överstiga 50 grader för att undvik koagulering. • Överlasta inte. • Byt vätskan minst 1 gång per dag eller vid behov oftare. • Behållaren rengörs vid vätskebyte. • Avgasning bör ske, följ tillverkarens anvisning. • Tid - följ tillverkarens anvisning. Behandling i ultraljudsbad underlättar den manuella rengöringen genom att smutsen skakas loss. Instrumentet läggs i en korg som hänger i badet så att botten inte vidrörs. Instrumenten måste täckas av vatten. Som vätska används vatten med tillägg av en droppe maskindiskmedel för medicintekniska produkter (mot ytspänning) eller användning av kemikalier som är anpassade för ultraljud, följ tillverkarens rekommendationer. Behandling i ultraljudsbad måste alltid följas av desinfektion.
-
Hantering av borr och rotkanalsfilarFör att underlätta borr-och filhantering rekommenderas låsbara ställ. Om det finns risk för intorkning av biologiskt material ska borr och filar läggas i alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med korrosionsinhibitor före rengöring. Borr till höggradigt rent Borr för flergångsbruk rengörs i ultraljudsapparat, vid avsaknad av ultraljudsapparat rengör borren manuellt, därefter desinfektion i diskdesinfektor. Eftersom det är svårt att säkerställa att borren blir rena så rekommenderas engångsborr. Borr till sterilt ingrepp Flergångsborr som ska användas vid sterilt ingrepp rengörs och desinfekteras enligt ovan och förpackas därefter i papper/plastpåse och steriliseras i autoklav. Sterila engångsborr är att föredra Rotkanalsfilar Rotkanalsfilar för flergångsbruk rengörs i ultraljudsapparat, därefter desinfektion i diskdesinfektor. Rotkanalsfilarna förpackas därefter i papper/plastpåse och steriliseras i autoklav. I första hand rekommenderas engångsfilar som är förpackade och steriliserade av tillverkaren.
-
Förbehandling inför autoklaveringInstrumenten ska vara rengjorda och desinfekterade före sterilisering. Desinfektion sker i typgodkänd diskdesinfektor. Det är viktigt att instrumenten är rengjorda för att uppnå ett fullvärdigt steriliseringsresultat.
-
Skyddsutrustning• Handskar ska användas vid kontakt med kroppsvätskor samt vid kemikaliehantering. • Händerna ska desinfekteras före och efter användning av handskar. • Kasta handskarna efter användning. • Handskar ska inte tvättas eller desinfekteras. • Handskar byts mellan orent och rent vårdmoment. • Var medveten om att handskar blir förorenade och sprider smitta på samma sätt som en oskyddad hand. • Vid arbetsmoment med risk för stänk av kroppsvätskor mot ansikte, ska skyddsutrustning som heltäckande visir användas, alternativt kan skyddsglasögon i kombination med vätskeavvisande munskydd klass IIR användas (AFS 2018:4). • Använd patientbundet engångsförkläde vid patientnära arbete, om kläderna riskerar att komma i kontakt med kroppsvätska eller annat biologiskt material, exempelvis hud eller hudflagor. • Engångsförklädet får inte lämna behandlingsrummet och ska kastas direkt efter användning.
-
ArbetskläderArbetskläder används endast på arbetsplatsen. • Arbetskläder ska bytas dagligen eller vid behov oftare. • Om arbetet bedrivs på flera platser får arbetskläder bäras mellan dessa. • Arbetskläder ska vara kortärmade, det vill säga sluta ovanför armbågen. • Får ej kombineras med privata kläder Tvätt av arbetskläder Hanteringen från smutsig tvätt till ren tvätt är en process med många steg. Samtliga steg måste fungera för att tvätten ska bli ren och bibehållas ren fram till användning. Smutsig tvätt från tandvård och vård- och omsorg innehåller mikroorganismer och måste därför hanteras så att smittspridning undviks. Tvättprocessens påverkan på mikroorganismer är en kombination av värme, mekaniska och kemiska faktorer i relation till inverkningstid. Smutsig tvätt från tandvård, vård-och omsorg tvättas vid hög temperatur för att minska mängden mikroorganismer. Tvätt av textilier i minst 60 grader under minst 15 minuter i kvalitetssäkrad tvättprocess, följt av en torkningsprocess är tillräcklig för att uppnå en reduktion av mikroorganismer till en nivå som inte innebär risk för överföring av smitta.
-
Förhållningsregler i sterilen samt behandlingsrumBehandlingsrummets ytor ska vara rena och fria från instrument och material. Förvara instrument och material i stängda skåp och lådor för att undvika stänk samt för att lätt kunna desinfektera ytor. I vårdrummet ska inte gardinlängder, utanpåliggande persienner, draperier eller mattor förekomma. Sterilen • Innan uppstart och efter avslut på dagen desinfekteras alla bänkytor och kontaktytor (ytor som vi rör) med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid. • Rena och orena ytor ska vara åtskilda. Flödet ska vara från orent till rent. Hela diskbänksytan i stål, som finns till höger om diskdesinfektorn, är en oren yta. Övriga ytor i sterilen är avsett för rent gods. • Behåll fria ytor och desinfektera avlastningsytan avsedd för gods mellan rengöringsprocesserna.
-
Innan, under och efter patientbehandlingRutin innan första patient för dagen • Genomspolning av unitens slangsystem görs enligt tillverkarens anvisningar. Vid avsaknad av vattenreningssystem genomspolas systemet minst 3 minuter. • Desinfektera alla ytor - unit, instrumentbrygga, sugslangar, röntgenapparat, behandlingsstol samt alla tagytor med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid. Rengör behandlingsstolens underrede och fotpedal. • Desinfektera specialutrustning som används på behandlingsrummet. Använd för ändamålet avsedd torkduk. • Ställ fram nödvändiga instrument för aktuell behandling. • Använd alltid patientbunden plockpincett, används instrumentbricka ska den innehålla plockpincett. • Alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid i originalförpackning samt torkdukar ska finnas lätt tillgängliga på behandlingsrum. Under varje patientbehandling • Skapa fria ytor för att kunna utföra en korrekt ytdesinfektion med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid. • Använd patientbunden plockpincett vid framtagande av material. • Torka instrumenten rena från synliga materialrester vid behov och lägg dem i rätt ordning på brickan. • Vi använder injektionssprutor med integrerad säkerhetsanordning (AFS 2018:4). • Skyddshylsan ska aldrig sättas tillbaka på en kanyl eller annat vasst föremål efter användning (AFS 2018:4). • När injektionen är avslutad ska stickskyddet på injektionssprutan aktiveras. • Den använda kanylen eller annat använt vasst föremål ska genast efter användning läggas i behållare för stickande och skärande avfall (AFS 2018:4). • Vassa föremål som används på människor eller djur ska hanteras och överlämnas så att det inte orsakar skada eller riskerar att överföra smitta (AFS 2012:7). • Håll lådor och skåp stängda. Efter varje patientbehandling • Instrumenten torkas rena från synliga materialrester. • Instrumenten läggs i rätt ordning på brickan. • Materialrester sorteras enligt lokala rutiner. • Sugslangar sugs igenom med vatten efter behandling. • Scalerhandstycke, hand- och vinkelstycken, blästerspets, sugar och vattenglas/mugg tas bort och hanteras enligt gällande rutin. • Lösa instrument läggs på separat låsbar bricka, undvik instrumentkorgar. • Orena instrument transporteras direkt till sterilen. • Engångsmaterial sopsorteras enligt gällande lokal rutin. • Desinfektera med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid alla bänkytor, tagytor, brickbord, instrumentbrygga inkl. slangar, sugslangar, assistentenhet, härdljuslampa, operationsbelysning, röntgenapparat, mus och tangentbord samt övrig specialutrustning. Desinfektera även behandlingsstolen med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid. • Sugslangarna desinfekteras på utsidan med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid mellan varje patient.
-
Efter sista patientenRutin efter dagens sista patient • Desinfektera alla ytor - unit, instrumentbrygga, sugslangar, röntgenapparat, behandlingsstol samt alla tagytor med alkoholbaserat ytdesinfektion med tensid. Rengör behandlingsstolens underrede och fotpedal. Använd för ändamålet avsedd torkduk. • Fontän- och sugslangar sugs igenom med rengöringsmedel enligt tillverkarens instruktioner. • Sugslangsadaptrar monteras isär och desinfekteras i diskdesinfektor efter sista patienten för dagen. • Trevägsspruta/blästerhandtag monteras isär (se tillverkarens rekommendation) och desinfekteras i diskdesinfektor efter dagens slut eller oftare vid behov. • Häng upp fotpedalen och hissa upp stolen så att städning av golven underlättas
-
Bakterieprov på unitens vattenAtt följa tillverkarens rekommendationer för rengöring av uniten är avgörande för att undvika bakterieväxt. Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten ska alla kliniker låta analysera unit-vattnet minst en gång per år för att kontrollera den totala halten mikroorganismer. Analys av unit-vattenprover ska ske på laboratorium som utför denna typ av analyser. Skulle provsvaret påvisa bakterieväxt rekommenderas intensivrengöring enligt leverantörens anvisningar och därefter tas nya vattenprover. Om även dessa är förhöjda kontaktas unit-leverantören och fastighetsägare för fortsatt vidtagande av åtgärd
-
Öppna fönster, fläktar och portabla klimataggregatÖppna fönster, fläktar och portabla klimataggregat ska ej användas på behandlingsrum och där gods av specificerad renhetsgrad hanteras (rent, höggradigt rent eller sterilt) eller där sådant gods förvaras.
-
Tandtekniska arbetenRengöring av avtryck och tandtekniskt arbete ska ske så snart som möjligt för att undvika att saliv och blod torkar in. • Rengör avtrycken och tandtekniska arbeten med kallt vatten direkt efter avtryckstagningen/provningen. • Desinfektera avtrycken med för ändamålet avsett desinfektionsmedel, följ tillverkarens anvisning. • Skölj noga med kallt vatten efter desinfektionen för att förhindra att avtrycket tar skada. • Notera på följesedeln att avtrycket är desinfekterat. • Tandtekniska arbeten som kommer från tandteknikern ska desinfekteras innan de provas på patient. Tandtekniska arbeten ska avemballeras innan de tas in på behandlingsrum eller förråd för medicintekniska produkter då transsportpåse och/eller kartong likställs med transsportförpackning, se Mottagning och uppackning.
-
RöntgenDesinfektera huvudströmbrytaren, exponeringsknapp, röntgenriktmedel, röntgenkragen och i förekommande fall separat röntgenstol, med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid efter varje patientbehandling. Vid exponering med sensor används engångshygienskydd. Rengör sensor och sladd enligt tillverkarens anvisning. Panoramaröntgen med eller utan kefalostat Ta bort bitpinnen efter varje patient och desinfektera den enligt tillverkarens anvisningar. Om engångshygienskydd används avlägsna det och kassera. Desinfektera kontaminerade delar på röntgenapparaten samt huvudströmbrytare, manöverpanel och exponeringsknapp efter varje patient
-
Dentoalveolär kirurgi på allmänklinikDentoalveolär kirurgi på allmänklinik Klädsel • Operationsmössa. • Munskydd IIR och skyddsglasögon alternativt visir. • Rena arbetskläder samt engångsförkläde. • Sterila handskar. Operationsdukning • Patientens hår täcks med operationsmössa. • Steril duk läggs på patientens bröst. • Vattentillförseln till vinkelstycket stängs av om ej separat operationsmaskin används. • Slangen till borrmaskinen kläs med steril slangstrumpa. • Sterilt vinkel- eller handstycke monteras. • Desinfekterat brickbord täcks med steril duk. • Steril operationsbricka ställs fram. • Operationslampans handtag täcks med sterilt emballage alternativt sterilt lamphandtag. • Steril operationssug monteras. Det är ur vårdhygienisk synpunkt en fördel med bakre assistans vid kirurgiska ingrepp
-
Rena produkterRena produkter: Omfattar instrument som vid normalt bruk endast kommer i kontakt med intakt hud och inte berör slemhinna eller skadad hud. Efter behandling ska produkterna förvaras fritt från damm och fukt. Definition: rena produkter ska vara synbart rena. Exempel på rena produkter som används i tandvården: • Alginatkopp och spatel. • Tekniska tänger för extraoralt bruk. Synliga föroreningar tas bort maskinellt eller manuellt. Om rena produkter kommer i kontakt med sår på huden eller om föroreningar sker av saliv eller blod, ska de efter användandet rengöras och desinfekteras i diskdesinfektor eller enligt tillverkarens rekommendation.
-
Höggradigt rena produkterHöggradigt rena produkter: Vid användning ska instrument och artiklar vara fria från mikroorganismer som normalt kan förorsaka infektion. Enligt definitionen ska man kunna påträffa mindre än en mikroorganism per 1000 produkter. Detta gäller instrument som används vid höggradigt rena rutiner inom tandvården. Höggradigt rena produkter omfattar instrument och artiklar som kommer i kontakt med skadad hud och slemhinnor, men inte är avsedda att penetrera in i steril vävnad. Höggradigt rena instrument krävs vid: • Undersökning • Protetik • Kariesbehandling • Depuration
-
Sterila produkterSterila produkter: För att erhålla en steril produkt krävs en fullständig avdödning av bakterier och andra mikroorganismer. Instrument som är avsedda att avsiktligt penetrera slemhinnor och där kommer i kontakt med steril vävnad, som pulpa, bindväv och ben, ska vara sterila vid användningstillfället. För att uppnå steril renhetsgrad måste godset först genomgå en rengörings- och desinfektionsprocess. Steriliseringsprocessen sker i utrustning vars program är utvärderat innan det tas i bruk första gången och därefter genomgår regelbundna valideringar och tester för kvalitetskontroll. Validerad enligt SS-EN 17665 för Autoklav och SS-EN 15883 för diskdesinfektor. För att de sterila produkterna ska bibehålla sin renhetsgrad ställs krav på förpackningsmaterial, förpackningsmetod och sterilförvaring. Se SIS-TR 57:2020 Handbok för grundläggande rekommendationer för lagerhållning, hantering och transport av steril medicintekniska produkter inom hälso- och sjukvård, tandvård och djursjukvård. Exempel på instrument som behöver vara sterila: • Kirurgiska instrument som extraktionstänger, luxatorer, hävlar, skalpeller etc som används vid oralkirurgiska ingrepp. • Instrument vid kirurgisk parodontal behandling, som under arbetets gång penetrerar slemhinnan kring tanden. • Rotbehandlingsinstrument för ingrepp i pulparum och rotkanaler.
-
RostInstrument med korrosionsskador ska plockas bort från verksamheten eftersom rost smittar till andra instrument och metaller. Beläggningar, skador och rost på instrument samlar på sig mikroorganismer som inte avdödas i diskdesinfektor eller vid ångsterilisering. Detta gör att man inte kan garantera att godkänt resultat av rengöring eller sterilisering har uppnåtts (se SFVH:s ”Utbildning för hälso-, sjuk- och tandvårdspersonal inom området värmedesinfektion - spol- och diskdesinfektorer”).
-
DiskdesinfektorDiskdesinfektorer med värmedesinfektion ska ha ett oberoende kontrollsystem. • Diskdesinfektorer arbetar med en eller flera sköljfaser, en eller flera rengöringsfaser, en desinfektions- och en torkfas. • I den inledande sköljfasen ska vattentemperaturen vara tillräcklig låg för att proteiner på det smutsiga godset inte ska koagulera, dvs under +45 ˚C. • Rengöringsförmågan kontrolleras genom validering som utförs enligt SS-EN ISO 15883. Därtill ska renheten kontrolleras på körda ”verkliga” laster genom okulär besiktning. • Rengöring och värmedesinfektion utförs i typgodkänd diskdesinfektor. • Orena instrument placeras direkt i diskdesinfektor. • Kör maskinen ofta för ett bra rengöringsresultat och ett bättre flöde. Lämna inte diskdesinfektor med smutsig last över natt. • Använd ett program som innehåller fördisk med kallvattenintag, diskfas med diskmedelsintag samt desinfektionsfas i minst 90° C under en minut. • Använd flytande diskmedel, avsett för medicintekniska instrument, i automatisk doseringsmodul. • Om diskdesinfektorn inte har en torkmodul, använd sköljmedel/ytspänningsmedel som medför att vattnet lättare rinner av och ger torrare gods samt att risken för rostskador på instrument blir mindre. • Brickor och instrumentkorgar fördelas glest och jämt så att vattnet kan nå alla instrument både under och ovanifrån. Säkra att inga instrument hamnar så att de inte nås av vattenstrålarna. Följ noga den instrumentplacering som är utprovad vid installation och årlig UPQ. • Använd perforerade brickor som är låsbara. • Ställ aldrig fler brickor på varandra än valideringen tillåter. • Minimera användandet av instrumentkorgar. • Lägg lösa instrument på låsbara brickor. • Ledade instrument öppnas. • Funktionstesta och olja ledade instrument enligt tillverkarens rekommendationer. • Okulärbesikta att instrumenten är rena och fria från rost efter varje desinfektion i diskdesinfektor. Lampa med förstoringsglas är ett bra hjälpmedel. • Orent gods rengörs manuellt och desinfekteras i diskdesinfektor på nytt för att kunna betraktas som höggradigt rent. • Höggradigt rena instrument och produkter ska förvaras fritt från fukt och damm. • Omsättningen av instrument ska ske på kort tid för att bevara renhetsgraden. • Skapa en rutin där instrumenten körs en gång per vecka för att vara säker på att det förblir höggradigt rent. • Rengöring av skåp, hyllor och lådor med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid sker i samband med veckorengöring av instrument. • Signera att diskprocessen är godkänd på checklista.
-
Diskdesinfektor - dagliga kontrollerDagliga och regelbundna kontroller • Kontrollera att insatsen dockar ordentligt mot vattenanslutning. • Töm och rengör bottensil. • Kontrollera visuellt kammaren, lucka och avlopp. • Kontrollera att spolarmarna kan rotera, är rätt vända och att dysor (spolhål) inte är tilltäppta. • Kontrollera disk- och sköljmedelsförbrukning. • Dokumentera i checklista: o ”Diskdesinfektor kontroller för dagligt underhåll” o ”Diskdesinfektor visuell kontroll av gods efter varje körning”
-
FoliesvetsFoliesvets (Vi har: Hygopac) • I autoklavpåse av papper/plast som förslutits med svets – 6 månader hållbarhetstid • Svetsbredd minst 6 mm eller två svets (vår maskin skapar en svetsbredd på 9 mm) • Använd datumstämpel för att markera datum för när sterilisering har utförts på alla sterilpackade gods. Maximala hållbarhetstider vid tillverkning av autoklavpåse enligt standard SS-EN 868 förutsätter optimal förvaring och hantering.
-
AutoklavAutoklav (Vi har: Quadro Linder Medical) Instrumenten ska vara rengjorda och desinfekterade före sterilisering. Desinfektion sker i typgodkänd diskdesinfektor. Det är viktigt att instrumenten är rengjorda för att uppnå ett fullvärdigt steriliseringsresultat. Den standard som beskriver kraven på små autoklavers prestanda är SS-EN 13060:2014. Autoklaverna kan vara försedda med ett eller flera program för sterilisering av olika slags gods. Det finns tre olika typer av program: Inom tandvård i Sverige ska autoklav med B-program användas: • B-program omfattar alltid en vakuumfas för utsug av luft innan den egentliga steriliseringen, som benämns hålltid, och de avslutas med en vakuumfas för att torka godset. Det skall finnas registrerande instrument för tid, temperatur och tryck. B-program används för sterilisering av förpackat gods, textilier och håliga instrument till exempel vinkelstycken.
-
Autoklav - dalig kontroll• Före dagens steriliseringar utförs vakuumtest (läcktest). • Efter vakuumestet ska ett ångpenetrationstest utföras. Testet körs ensamt i kammaren på det testprogram som finns på autoklaven, kan heta ”Helix” eller ”Bowie & Dick”, följ ångpenetrationstestets bruksanvisning. Resultatet dokumenteras på checklista och stickan slängs. • När vakuum- och ångpenetrationstest är utfört med godkänt resultat kan autoklaven användas för dagens körningar. • Vid varje steriliserings cykel av sterilförpackat gods används minst en kemisk integrerande indikator en s.k. TST sticka som placeras antingen i en papper/plast påse försluten med svets eller tillsammans med annat paketerat gods. TST stickan mäter tid, ångpenetration samt temperatur, dvs. förhållandet som rått inuti papper/plastpåsen under körningen. Resultatet av den kemiska indikatorn ska kontrolleras, dokumenteras på checklista. Stickan slängs (SS11140). • Dokumentera därefter resultatet av varje process. Vi har en digital processlagring med USB minne – spara till dator varje dag (SIS-TR 46:2014). • Märk förpackningen med sista utgångsdatum utanför sterilpåsens svetsrand. • Vid inlastning av instrument tänk på att godset ska ligga fritt, det vill säga instrument och förpackningar får ej ligga på varandra. • Kontrollera vid urlastning att förpackningarna är intakta och torra. Icke intakta och synligt våta förpackningar packas om i ny förpackning och steriliseras åter efter avsvalning. • Förpackat steriliserat gods ska hanteras med varsamhet. Godset förvaras fritt från solljus och drag samt torrt och dammfritt i ett slutet utrymme (skåp eller låda), ej tillsammans med osterilt gods. • Kontroller dokumenteras på checklista. ”Autoklav checklista för kontroller varje körning” (SIS-TR 46:2014). • Dokumentation avseende steriliseringsprocessen ska sparas så länge processen är aktuell, plus den tid för spårbarhet som bestäms i enhetens kvalitetsdokumentation.
-
Validering autoklav1. IQ - installationskontroll Kontroll och dokumentation av att utrustningen har levererats och installerats enligt överenskommen kravspecifikation. 2. FQ - funktionskontroll Kontroll och dokumentation som visar att den installerade utrustningen på plats fungerar enligt överenskommen kravspecifikation. 3. PQ - processkontroll Kontroll och dokumentation som visar att processen i autoklaven med verklighetsbaserad referenslast är repeterbar och ger sterila produkter. Årlig kontroll Genomför den årliga processkontrollen. Kontrollera att planerad service och underhållsprogram genomförs och dokumenteras.
-
Validering diskdesinfektorIQ installationskontroll Kontroll och dokumentation av att utrustningen har levererats och installerats enligt överenskommen kravspecifikation. FQ funktionskontroll Kontroll och dokumentation som visar att den installerade utrustningen på plats fungerar enligt överenskommen kravspecifikation. PQ processkontroll Kontroll och dokumentation av rengöringsförmågan som visar att processen i diskdesinfektorn med verklighetsbaserad referenslast är repeterbar. Kontrollen avser även temperaturmätning. UPQ upprepad processkontroll Kontroll av maskinens rengöringsförmåga med hjälp av smutstest, proteinprover samt temperaturkontroll av kammaren i en diskdesinfektor.
-
Instrument och DACInstrumenthantering Dentala vinkelstycken, turbiner och tandsaneringsinstrument • Instrumenten ska smittrenas mellan varje patient. • Följ alltid instrumenttillverkarens anvisning för rengöring och skötsel av instrument. • Yttre desinfektion görs genom att torka av instrumentet med alkoholbaserat desinfektionsmedel med tensid. • Inre och yttre rengöring samt desinfektion utförs enligt instrumenttillverkarens anvisningar. • Följ instruktionsbok för aktuell rengöringsmaskin. • Inre och yttre desinfektion med fuktig värme är att föredra. DAC (vi har DAC Universal) Enheten är avsedd för rengöring, skötsel och termisk desinfektion av dentala handstycken. Dentala handstycken definieras som roterande överföringsinstrument som kan delas in i handstycken, vinkelstycken och turbiner. De instrument som placeras i DAC:en ska först rengöras, och spritas av. Ska underhållas veckovis, månadsvis samt kvartalsvis. Instruktioner för detta finns i bruksanvisningen samt ska finnas utskrivet i sterilen. Validering varje år.
-
Demineraliseringssystem NitraDemDemineraliseringssystem NitraDem Har som syfte att demineralisera vatten så att det uppnår de kvalitetsnivåer som krävs för DAC:en och autoklaven. Är utrustat med två indikatorlampor som talar om vattennivån och filtret är okej – då lyser lamporna grönt. Om lampan ej indikerar byte av filter, ska det göras ändå minst 1 gånger per år. Filterslangar ska bytas ut var 4e år. Varje månad kräver systemet en rengöring av vattentanken, sensorerna samt ledningar. Instruktioner för utförande finns i bruksanvisningen samt ska finnas utskrivet i sterilen.
-
UltraljudsbadUltraljudsbad (Vi har: Elmasonic) Utrustning för ultraljudsbad skapar en ljudfrekvens som överförs till vatten och skapar kavitationsbubblor, cirka 0,1 millimeter i diameter. Dessa bubblor imploderar och kan därmed avlägsna smuts från instrumenten. Effekten kan förbättras genom uppvärmning av vattnet 35 - 40º. Temperaturen på vattnet bör ej överstiga 50 grader för att undvik koagulering.' • Överlasta inte. • Byt vätskan minst 1 gång per dag eller vid behov oftare. • Behållaren rengörs vid vätskebyte. • Avgasning bör ske, följ tillverkarens anvisning. • Tid - följ tillverkarens anvisning.
-
Håliga rörformade instrumentHåliga rörformade instrument Håliga rörformade instrument, rengörs och desinfekteras i första hand i diskdesinfektor med genomspolningsfunktion (spolbrygga). Om spolbrygga saknas behandlas instrumentet i ultraljudsapparat och därefter utförs rengöring och desinfektion i diskdesinfektor. Lägg instrumentet på öppen bricka och desinfektera den rörformade delen genom autoklavering. Använd validerat program. På marknaden finns idag apparater för rengöring och desinfektion av håliga rörformiga instrument. Har man ej möjlighet till yttre och inre desinfektion med fuktig värme (genom exempelvis spolbrygga) rekommenderas engångs blästerspetsar.
-
Borr och filhanteringBorr och filhantering För att underlätta borr-och filhantering rekommenderas låsbara ställ. Om det finns risk för intorkning av biologiskt material ska borr och filar läggas i alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med korrosionsinhibitor före rengöring. Borr till höggradigt rent Borr för flergångsbruk rengörs i ultraljudsapparat, vid avsaknad av ultraljudsapparat rengör borren manuellt, därefter desinfektion i diskdesinfektor. Eftersom det är svårt att säkerställa att borren blir rena så rekommenderas engångsborr. Borr till sterilt ingrepp Flergångsborr som ska användas vid sterilt ingrepp rengörs och desinfekteras enligt ovan och förpackas därefter i papper/plastpåse och steriliseras i autoklav. Sterila engångsborr är att föredra Rotkanalsfilar Rotkanalsfilar för flergångsbruk rengörs i ultraljudsapparat, därefter desinfektion i diskdesinfektor. Rotkanalsfilarna förpackas därefter i papper/plastpåse och steriliseras i autoklav. I första hand rekommenderas engångsfilar som är förpackade och steriliserade av tillverkaren.
-
Förråd• Håll dörren stängd • Material och inredning ska tåla alkoholbaserat desinfektionsmedel med tensid (se definitionslista). Då vi har hyllplan som är gjorda i materialet MDF behöver vi ha spritbara hyllplansunderlägg. • Rengöring och desinfektion av orent gods ska inte utföras i lokalen. • Fönstren ska inte öppnas samt vara försedda med solskydd. • Material på golv och väggar är icke absorberande, lättstädade och smutsavvisande, golvmatta med svetsade fogar. • Golvmattan är uppdragen på väggen så att rondellen på en skurmaskin inte når över mattans kant. • Golvbrunn finns ej.
-
Inredning i förrådFörrådet bör vara utrustat med stängda skåp med hyllplan som är lätta att rengöra och desinfektera. • Material och inredning ska tåla alkoholbaserat desinfektionsmedel med tensid. • Om öppna hyllor används för lagerhållning ska hyllplanet vara minst 45 cm från golv och tak samt 5 cm från vägg och skyddas med hel bottenplatta. • Fönster får inte vara försedda med gardiner eller utanpåliggande persienner inne i rummet.
-
Förvaring av sterila medicintekniska produkterFörvaring av sterila medicintekniska produkter bör ske i kontrollerad miljö/luftmiljö (se definitionslista) och uppfylla rubrikerna lokalutformning samt inredning i förråd. En god luftmiljö bidrar till att säkerställa bibehållen renhetsgrad från förvaring till användning. Temperatur, fukt och näring är faktorer som kan bidra till en miljö där mikroorganismer kan föröka sig.
-
Temperatur och luftfuktighetLuftfuktighet och temperatur ska hållas inom tillverkarens anvisningar. För egenproducerat sterilt gods anger SIS TR 57:2020 att den relativa luftfuktigheten (se definitionslista) ska ligga inom 30-70% samt temperatur inom intervallet 22 ± 3 °C. Kortvarigt förhöjd luftfuktighet utan synlig fukt på emballagen bedöms inte påverka det sterila godset. Godset är förpackat i material som är våtstarkt och ska förvaras under sådana förhållanden att tillväxt inte främjas. När luftfuktigheten blir tillräckligt hög kan däremot fukt börja kondensera på kalla ytor, instrument och produkter. När relativ luftfuktighet överskrider den rekommenderade nivån kan därför skada orsakas på förpackningar.
-
Mätning temperatur, luftfuktighetLuftfuktighet mäts med hjälp av en hygrometer. Hygrometern kan vara centralt eller lokalt installerad och placeras i utrymmets frånluftskanal alternativt på en strategiskt vald plats i det aktuella utrymmet. Avfuktare kan användas för att minska vattenhalten i luften och därmed sänka den relativa luftfuktigheten. Idag finns olika lösningar för avfuktning, systemlösning eller fristående avfuktare. För att undvika mikrobiell tillväxt är det viktigt att underhåll sköts enligt tillverkarens instruktioner. Enligt konsensus inom området bibehålls packmaterialets mikrobiella barriär för relativ luftfuktighet på upp till 80 %. Förhållandet mellan temperatur, vatteninnehåll och relativ fuktighet är av betydelse. Eftersom varm luft kan bära mer vatten än kall luft kan en åtgärd vara att höja temperaturen inom intervallet 22 ± 3° C för att minimera kondens. För att kontrollera temperaturen rekommenderas att förrådet är försett med hygrometer/ termometer. Lunatandläkarna ansvarar att registrera temperatur och luftfuktighet. Läs av hygrometern som finns placerad i sterilen samt i förrådet minst 2 ggr/veckan. I perioder av höga temperaturer och samtidigt hög luftfuktighet utförs en utökad visuell kvalitetskontroll av sterilt gods. Allt gods med synlig fuktpåverkan ska rengöras, desinfekteras och steriliseras om.
-
FörpackningstyperTransportförpackning Transportförpackning är ett samlande och skyddande emballage under transport av avdelningsförpackning med samma produktinnehåll. Transportförpackningen skyddar innehållet mot fukt, damm, smuts och andra föroreningar. Transportförpackningar av wellpapp tillverkas av återvinningspapper och kan innehålla mögelsporer. Brytning av transportförpackningar ska ske i speciellt utrymme för avemballering eller på avskild plats för att undvika kontaminering av avdelningsförpackning och vårdmiljö. Avdelningsförpackning Avdelningsförpackning är en samlande och skyddande förpackning avsedd för förvaring för enskilda medicintekniska produktförpackningar med samma innehåll och renhetsgrad. Avdelningsförpackningen räknas som ren och ska därför hanteras med nydesinfekterade händer. Minsta enhet att förvara i är avdelningsförpackning. Produktförpackning Produktförpackning är en skyddande förpackning för den enskilda produkten och ska säkerställa att produkten behåller sin renhetsgrad fram till användning. Produktförpackningen bör skyddas från hög och låg fuktighet och temperatur, mekanisk påverkan och direkt solljus. Undvik att utsätta produktförpackningen för damm, smuts och annan kontamination då den medicintekniska produkten smutsas ner då produktförpackningen öppnas. Produktförpackningar ska behållas i sin originalförpackning dvs. avdelningsförpackningen för att tillverkarens märkning för utgångsdatum ska gälla, gör vårdgivaren avsteg från dessa märkningar övergår tillverkaransvaret till verksamheten.
-
LeveranskontrollLeveranskontroll Leveranskontroll ska utföras som ett led i att säkerställa att krav i avtal och åtagande uppfylls. Det är viktigt att mottagaren utför leveranskontroll och tillser att godset bibehåller sin ursprungliga kvalitet. Transportförpackningar och avdelningsförpackningar som är defekta, plockas bort, märks och dokumenteras av mottagaren på Lunatandläkarna. Använd fotodokumentation! Om avdelnings- och/eller produktförpackningen är bruten, skadad eller defekt, på ett sådant sätt att renhet inte kan säkerställas, ska produkten reklameras.
-
Hantering och förvaring av sterila medicintekniska engångsprodukterSterila avdelningsförpackningar rekommenderas att lagerhållas i en kontrollerad miljö/luftmiljö. Lokal där rengöring och desinfektering sker uppfyller inte kriterierna som beskrivs i avsnitt Temperatur och luftfuktighet samt Mätning och övervakning. • Sterila medicintekniska produkter lagerhålls avskilt från produkter med annan renhetsgrad, antingen i separat rum eller i skåp/olika hyllplan. • Förvaringen kan ske på öppna hyllor i rummet om det endast är sterila medicintekniska produkter som förvaras i utrymmet. Rummet ska vara stängt och inte användas som genomgångsrum. • En öppnad avdelningsförpackning bör återförslutas och därför ska locket ej rivas av. Undvik att försluta med tejp då förpackningen kan skadas när den återöppnas. • Tillverkarens datummärkning gäller vid korrekt återförsluten avdelningsförpackning som förvaras i kontrollerad miljö/luftmiljö. • Förpackningar placeras så att den äldsta tas först. • Möjlighet att kunna desinfektera händerna ska finnas i eller i anslutning till utrymmet.
-
Hantering och förvaring av sterila medicintekniska flergångsinstrument• I samband med steriliseringsprocessen märk förpackningen med sista utgångsdatum. Används giftfri märkningspenna eller stämpel sker markering av datum utanför sterilpåsens svetsrand, används godkänd klisterlapp för ämnat syfte kan den placeras på påsens plastsida. • Använd påsar som är tillräckligt stora, tex ska en tumme få plast mellan produkt och svetsfog. • Vid inlastning av instrument tänk på att godset ska ligga fritt, det vill säga instrument och förpackningar får ej ligga på varandra. • Kontrollera vid urlastning att förpackningarna är intakta och torra. • Icke intakta och synligt våta förpackningar packas om i ny förpackning och steriliseras åter efter avsvalning.
-
Hantering och förvaring av icke sterila medicintekniska produkter• Icke sterila medicintekniska produkter ska förvaras enligt tillverkarens anvisningar avseende t. ex temperatur, solljus och miljö samt enligt renhetsgrad. • För att upprätta en god överskådlighet samt behålla renhetsgraden lagerhåll inte mer än nödvändigt för verksamhetens behov. • Förpackningar placeras så att den äldsta tas först. • Förrådsutrymmet ska märkas upp med korrekt etikett om så krävs, t.ex. brandfarligt. • I förrådet kan även andra, närstående varor såsom läkemedel och kemikalier förvaras. Material och medicintekniska produkter som används i patientnära arbete ska inte samförvaras med tex leksaker, kontorsmaterial, julsaker och textilier. På grund av förekomst av mögelsporer i blomjord får inte heller blommor eller blomjord finnas i förrådet.
-
Hantering av icke sterila medicintekniska produkterHantering av icke sterila medicintekniska produkter Förvara engångsprodukter med utgångsdatum i förråd, vid behov kan mindre mängd tas in till behandlingsrum. Engångsprodukter som är kvar i sin avdelningsförpackning i förråd kan behållas till utgångsdatum. Avdelningsförpackningen ska återförslutas mellan användningarna. Produkter upphällt från avdelningsförpackning bör kasseras efter en vecka. Förvara även engångsprodukter som saknar utgångsdatum i förråd, vid behov kan mindre mängd tas in till behandlingsrum. De medicintekniska produkter som inte är märkta med renhetsgrad och/eller utgångsdatum, men som kommer i kontakt med slemhinna ska hanteras enligt ovan. Produkter som inte rör slemhinna bör hanteras och förvaras så att kontaminering förhindras men behöver inte kasseras inom en vecka. Förvara endast material och produkter för en begränsad tid på behandlingsrum då det inte är avsett för förvaring. Förvaringsplatsen ska rengöras och desinfekteras med alkoholbaserat desinfektionsmedel med tensid en gång i veckan och/eller före påfyllning.
-
Vid stick-/skärskada:Försök inte att pressa ut blod från skadestället. Tvätta rikligt med 70 %-ig sprit (etanol eller motsvarande alkoholbaserat handdesinfektionsmedel). Låt verka i minst 2 minuter. Vid stänk i öga, mun (slemhinnor) eller hud med sår/eksem: Inte gnugga ögonen! Skölj istället med riklig mängd ögondusch eller fysiologisk koksaltlösning (Natriumklorid). Ta därefter ut eventuella linser, och skölj på nytt. I munnen: skölj rikligt med koksaltlösning eller vatten. Vid direktkontakt på huden: Tvätta först med tvål och vatten, torka torrt och desinfektera rikligt med alkoholbaserat handdesinfektionsmedel. Låt verka i minst 2 minuter.
-
Hantering vid stänk, stickskada, skärskada1. Omedelbar hantering: stick-/skärskada: Försök inte att pressa ut blod från skadestället. Tvätta rikligt med 70 %-ig sprit (etanol eller motsvarande alkoholbaserat handdesinfektionsmedel). Låt verka i minst 2 minuter. Vid stänk i öga, mun (slemhinnor) eller hud med sår/eksem: Inte gnugga ögonen! Skölj istället med riklig mängd ögondusch eller fysiologisk koksaltlösning (Natriumklorid). Ta därefter ut eventuella linser, och skölj på nytt. I munnen: skölj rikligt med koksaltlösning eller vatten. Vid direktkontakt på huden: Tvätta först med tvål och vatten, torka torrt och desinfektera 2. Informera klinikchef om skadan om möjligt. Ta omgående telefonkontakt med läkare på den vårdcentral som du är inskriven på (i andra hand, akuten). En medicinsk bedömning bör ske inom 48 h. Ta med en kopia på dokumentet ’’PM 4. Vad omhändertagande läkare ska göra vid tillbud’’ och lämna till berörd läkare. Men om stark misstanke om smitta eller vid redan känd blodsmitta hos index, kontakta istället infektionsjour Huddinge Sjukhus (08-123 800 00). Då kan det vara aktuellt med omedelbar behandling. Be patienten fylla i en samtyckesblankett/brev som ni tar med vid provtagning. 3. Fyll i sidan 1 i stick-/skärskadejournal. Be din chef att fylla i sidan 2. Informera och lämna ut samtyckesblankett till indexperson (person som är eventuell smittkälla) om det blir aktuellt att denne ska ta ett blodprov. Journal och samtyckesblankett finns att hitta i dokument stänk, stick- och skärskador. 4. Vid tillfälle, skriv en avvikelserapport.
bottom of page